SØNDAG 22. OKTOBER
PANELSAMTALE
Er tiden vi lever i infisert av følerier, krenkelser, affekt og overfølsomhet? Eller er vi i en brytningstid der feberen raser mens samfunnet transformerer seg til et sted der vi et mere avslappet forhold til følelsene våre?
Ane Dahl Torp er en av landets mest kjente skuespillere. Hun bruker følelser i jobben sin og sier bl.a:
Følelser irriterer meg ofte, de har vært underkjent og skulle undertrykkes gjennom store deler av historien. Nå ser vi en motreaksjon, f.eks på sosiale medier, der det gråtes på tiktok og det vises til hele verden, som om man er stolt over å føle hardt!
Det synes som at tidsånden forteller oss at det kan være farlig å ha vondt i følelsene, å bli såret, for vi må ta dem veldig alvorlig. Gerhardsen dro rett på jobb i rådhuset dagen etter at han kom hjem fra konsentrasjonsleir, og mange (de fleste??) som opplevde det, snakket aldri om det. Kan man snakke for mye om følelser? Kan det at vi tar dem så på alvor signalisere en fare til unge mennesker? Dette synes jeg er en vanskelig balansegang.
«Alle» går/har gått i terapi, når noen har det vanskelig, går praten på at «du må finne deg en psykolog», etterpå snakker vi om «hva sa psykologen», har eksperter overtatt et rom mellom venner?

Den 91 år gamle Alvdalsforfatteren Ola Jonsmoen ga nylig ut diktsamlingen Å tåle sitt liv. Det trengs både ironi, satire og humør - og uhøgtidleg sjølvkjensle - om ein skal tåle sitt liv, sier Jonsmoen.
Harald Vestgöte Kirsebom har skrevet boken Uelskbar. Det å komme seg gjennom livet handler mye om livssmerte. Den smerten kan handle om mye, men det meste av den handler om frykt, separasjon og isolasjon, sier psykologen.
Velkommen til en samtale midt i Kari Steihaugs En hage av drømmer med Ane Dahl Torp, Ola Jonsmoen, Hans Herlof Grelland og Harald Vestgöte Kirsebom.



