HVOR SOM HELST

Steien Hotel

Steien Hotel

6. august 2021 kl. 16:00 Steien Hotel, Alvdal

Med

Nosizwe Baqwa - artist

Heidi Tronsmo - sanger og tekstforfatter

Odd Einar Dørum - Mangeårig politiker, statsråd, stortingsrepresentant og leder for Venstre

Jan Kåre Moan - Lokalpolitiker Senterpartiet

Samtalen ledes av politisk redaktør i Nationen Anne Ekornholmen
Steien Hotel

TronTalks tar i år for seg motsetningen mellom «Somewheres» og «Anywheres». Før var hjemløs det samme som å være rotløs. En hjemløs ble sett på som en fremmed, en omstreifer eller løsgjenger. De samme egenskapene finnes i dag hos «Anywheres», en politisk og kulturell elite som den britiske journalisten David Goodhart mener har fått for stor makt. Les mer på forskning.no.

Vi har oversatt «Anywheres» med «Vandrerne». «Kjem’n fra Tynset trivs’n overalt!» sier Solan Gundersen, selverklært verdensborger. Vandrerne finnes oftest i byene. De har høy utdannelse og knytter identitet sin til det de har oppnådd fremfor stedet eller kulturen de har vokst opp med.

Har Vandrerene mistet seg selv på veien? Har verdier mistet sin betydning? Er det blitt for utflytende? Har den politiske og kulturelle klassen blitt fartsblind? Hvem er de vandrende?

Landslaget for lokalaviser og NRK har i år fokusert på Den store folkevandringa. De siste ti-årene har befolkningen flyttet på seg som aldri før. Har det gjort oss mere tilpasningsdyktige?

Musikk:

Frode Haltli spiller Flashing av Arne Nordheim
Maja Ratkje og Håkon Thelin: Mining for Gold - trad. amerikansk gruvesang
Scroll Up