TronTalks 2020 / TYNSET

Årets tema : VILJE

TronTalks 2020

ÅRETS PROGRAM
8. august 2020

Årets tema er (H)ØRE TIL - tilhørighet. TronTalks 2021 foregår på flere arenaer i Alvdal.

 


 

Hva skjer når vi ikke lenger kan oppføre oss som vi vil?

Retten til å velge fritt betyr mye for oss alle.

  • Vil samholdet tåle at vi ikke lenger kan handle, bevege oss og gjøre som vi vil?
  • Hva om viljen og vår viljestyrke er svekket av teknologien vi er blitt avhengige av?
  • Kan en svekkelse av viljen gjøre det lettere for sterke ledere å gjøre som de vil uten konsekvenser?

Vilje og viljestyrke er tema for den aller første utgaven av TronTalks i 2020, 8. august på Tynset. Vilje er nært knyttet til handling og gjennomføringsevne. Innen konkurranseidrett er vinnervilje ofte utslagsgivende. På TronTalks vil aktører fra ulike deler av samfunnet belyse viljestyrkens kår fra viljens nederlag til viljens triumf.

I år kommer blant andre filosof Henrik SyseThomas Hylland Eriksen, politisk kommentator i VG, Tone Sofie Mosebekk Aglen, hundekjører Sigrid Ekran ─ og flere ─ for å snakke om "viljens nederlag og viljens triumf". Slagverkensemblet SISU er en av flere kunstnere som medvirker.

 

La oss presentere Ivar Mortensson Egnund, TronTalks' FriKar og åndelige beskytter


Hvilken plass har en liten, skjeggete fyr fra det forrige århundre i en samtidsfestival for ny musikk, idéer, kunstneriske ytringer, meninger og fortellinger om vår egen tid, tenker du nå.  Denne mannen, Ivar Julius Mortensen, som han ble døpt, født på Plassen i Alvdal i 1857, skulle vise seg å bli  en av Norges mest allsidige kulturpersonligheter noensinne. Han var uredd og hadde evne til å provosere og røske opp i det bestående.

Les mer


Ved å registrere din epostadresse vil du motta vårt nyhetsbrev.

TronTalks 2020 | Viljestyrke

HENRIK SYSE

Henrik Syse er filosof, samfunnsviter, forfatter og foredragsholder med særlig fokus på krigens etikk. I dag jobber han som seniorforsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO.) Syse blir mye benyttet som foredragsholder om diverse etiske temaer, ledelse, yrkesetikk, samfunnsansvar, religion, rettstenking og politikk, både i næringslivet og i offentlig sektor.

Fra 2002 til 2016 var han medlem av Pressens faglige utvalg (PFU) og han er medlem i Det norske akademi for språk og litteratur. Som forvalter Oljefondet var han sentral i arbeidet med implementeringen av de etiske retningslinjene i Oljefondet. I 2014 ble han gitt det ærefulle oppdraget å være medlem av den norske Nobelkomité.

Faglig er Syse spesielt opptatt av moralfilosofi, herunder forholdet mellom naturretten, religiøse perspektiver og menneskerettigheter, som også var tema for hans doktoravhandling. Denne er senere blitt utgitt som bok: Natural Law, Religion, and Rights. Han har skrevet og redigert en rekke faglige og populærvitenskapelige bøker og artikler på engelsk og norsk om politisk filosofi, krigens etikk og tro, relasjonen mellom religion og bruk av militærmakt. Han er redaktør for fagtidsskriftet Journal of Military Ethics. Blant hans siste bøker på norsk er Det vi sier til hverandre (Cappelen Damm, 2015).

Ellers er han kjent for å være hyppig gjest i radioprogrammet Herreavdelingens Platesjappe, der han sammen med Finn Bjelke og Yan Friis snakker om The Beatles og filosofi.

Han er også søndagsskolelærer. Etter en gudstjeneste i 1992 i Fagerborg kirke, hvor det ble annonsert at de trengte søndagsskolelærere, meldte han seg til tjeneste. 28 år senere er han fortsatt i denne tjenesten, og inspireres stadig av barn til å se troen fra knehøyde. I egenskap av så vel filosof som søndagsskolelærer, er han opptatt av teologi og spørsmål knyttet til tro.

TronTalks 2020 | Viljestyrke

THOMAS HYLLAND ERIKSEN

Som 18-åring hadde Hylland Eriksen to drømmer. Han skulle å bli forfatter, og redde verden gjennom grønn, anarkistisk politikk. Han skulle aldri bli akademiker, men stakk etter eget sigende innom Blindern for å surre litt rundt der mens han skulle finne ut hva han egentlig skulle drive med. Der ble han, og er i dag kanskje landets mest omtalte akademiker, nasjonal og internasjonal anerkjent sosialantropolog, forsker, forfatter og aktiv samfunnsdebattant. Hans mange bøker, skrevet både på norsk og engelsk, er oversatt til over 30 språk.

Alt som tenåring var han aktiv i Unge Venstre med interesse blant annet for anarkismen. Han startet å skrive for den antiautoritære Gateavisa. Den kom ut første gang i juni 1970 som to stensilerte ark under navnet «Oslo Gateavis» og hadde rot i motkultur og i anarkistbevegelsen. I tenårene stifter han Tønsberg anarkistiske sykkelklubb sammen med Gro Dahle, sykler rundt i byen med plakater som sa «Nei til lønnsarbeid» og «Besteborgerligheten er roten til alt ondt». Han og en kamerat ble tauet inn og fikk ble bøtelagt av politiet for å gå rundt i Tønsberg og spraymale anarkistiske slagord. Første utbetaling av studielånet gikk til å betale denne bota.

Hylland Eriksen har vært redaktør for tidsskriftene Samtiden (1993–2001) og Norsk Antropologisk Tidsskrift (1993–1997), og er medlem av en rekke redaksjonsråd i internasjonale tidsskrifter. Foruten en lang rekke faglitteratur har han også gitt ut to romaner. I 2005 spilte han i filmen Thomas Hylland Eriksen og historien om origamijenta.

Hylland Eriksen ble i 2017 rammet av kreft, og til Aftenposten i mars i år uttalte han livet faktisk ble bedre etter det. Nå tror han at koronakrisen kan gjøre det samme for verden. Denne mannen, som er norgesmester i å tenke og snakke fort, og som knapt styrer unna et eneste fagfelt, kommer til Tynset for å snakke om viljestyrke. Det er bare å glede seg!

TronTalks 2020 | Viljestyrke

TONE SOFIE MOSEBEKK AGLEN

Aglen kom inn i mediebransjen i 2014 helt uten journalisterfaring. Med bakgrunn både som rådmann, kommunepolitiker og fylkespolitiker hadde hun en meget allsidig og spennende bakgrunn da hun startet som politisk kommentator Adresseavisa i 2014. Men starten på mediekarrieren ble vanskelig. Hun kom fra en jobb som kommunikasjonsdirektør i SIVA og følte seg mistenkeliggjort i redaksjonen. I inderlig anger over valget hun hadde gjort, satt hun på kontoret og gråt. To år senere ble hun politisk redaktør i samme avis, og ble etterhvert svært glad i jobben i Adresseavisa og leserne.

I 2019 flyttet hun til Oslo og ble kommentator i kommentaravdelingen i VG. Velkomsten kunne ikke blitt mer forskjellig fra den hun fikk i Adresseavisa. I VG opplevde hun å bli tatt imot med åpne armer. Midt i Bar Vulkan / Giske-krisen i 2019 og tilstanden til den politiske journalistikken i Norge. Aglen er blitt en av Norges mest profilerte politiske kommentatorer og var blant andre en av de mest brukte gjestene i Dagsnytt 18 i 2019.

TronTalks 2020 | Viljestyrke

SIGRID EKRAN

Sigrid Ekran, hundekjører, bosatt på Alvdal og er festivalens lokale innleder.

«Hundene mine betyr alt for meg. Livet mitt de siste årene har dreid seg kun om hundene og deres behov. «Give me dogs and snow, and you can keep the rest!» sier Sigrid. Det er ikke uten grunn hun har mottatt flere førstepremier for godt hundestell i løpene hun har vært med i.

Hun begynte med hundekjøring i Fairbanks under et studieopphold i Alaska i åra 2003–2008. Her bodde hun i en liten hytte uten innlagt strøm eller vann. Sigrid fanget selv mat til hundene. Fisk, elg og bever var lett tilgjengelig.

Som langdistanse-hundekjører vet hun hva viljestyrke betyr. I 2007 deltok hun for første gang i Iditarod med eget hundespann. Til tross for uhell med nesebrudd og sykdom underveis, gjennomførte hun løpet på 10 døgn, 13 timer og 21 minutter. Dette holdt til en 20.-plass, og sikret henne tittelen "Best Rookie" (beste debutant), og hun ble i tillegg beste kvinne.

Flere ganger har hun blitt verdensmester i langkjøring, i 2011 ved å vinne Femundsløpet. Hun vant Finnmarksløpet både i 2014 og 2015. I 2015 var Finnmarksløpet også VM-løpet.

TronTalks 2020 | Viljestyrke

SISU SLAGVERKENSEMBLE

SISU har som hovedmål å fremføre samtidsmusikk, primært av norske komponister. SISU har mottatt og fremført bestillingsverk av en rekke komponister fra Norge og utlandet. Ensemblet har også jobbet med unge komponister, gjennom samarbeidet med Ny Musikks komponistgruppe siden 2014.

SISU har mottatt ensemblestøtte fra Norsk kulturråd sammenhengende siden ordningen ble innført. Ensemblet har ved flere anledninger vært Norges representanter i offisielle sammenhenger i inn- og utland. Ensemblet har sitt daglige virke i Orgelhuset på Ekeberg, reist av Eivind Groven på Nordjordet i 1971.

Ensemblet feiret i 2018 sitt 25-årsjubileum, med blant annet en konsert under Ultimafestivalen. Framføringen av Iannis Xenakis Pleiades resulterte i nominasjon til kritikerprisen for musikk (2018-2019) av Norsk Kritikerlag.

Scroll Up