Vilje, Vilje, hva vil du med oss?

8. august 2020 kl. 13:00 i Storsalen, Tynset Kulturhus

Henrik Syse, filosof. Foto: Julie L. Lillesæter / PRIO
Henrik Syse, filosof. Foto: Julie L. Lillesæter / PRIO

Hva er vilje og hvilken rolle spiller den i våre liv? Viljen befinner seg et sted mellom tanke og handling. Hva kan skje om vi har for mye eller for lite viljestyrke? Ergoterapeut Sissel Horghagen jobber med å bygge konstruktiv viljekraft hos pasienter, og hundesledekjører Sigrid Ekran må som toppidrettsutøver trene opp viljestyrken for å holde ut mange døgn i villmarken. Hvordan gjør de det og hva tenker de om dette arbeidet?

Filosofer har i mange hundrede år diskutert fri vilje. Henrik Syse forteller om filosofens syn på vilje og hvordan den henger sammen med verdier og valgene vi tar. Hva er vond vilje, og hva er god vilje? Hvordan er tvilen viljens nemesis? Hva skjer med oss når vi ikke lenger kan gjøre som vi vil?

Musikk er på mange måter et uttrykk for vilje, viljestrømmer og mer eller mindre viljekraft. Sisu vil fremføre 3 musikkstykker med veldig forskjellige viljer. Sisu er et finsk uttrykk som kan oversettes med indre pågangsmot, kraft og vilje. Hva kan musikken si om viljen som ikke ordene kan?

Bli med og ta del i samtalen! Alle kan delta med spørsmål og innspill underveis.

Filosof Henrik Syse, hundekjører Sigrid Ekran og ergoterapeut Sissel Horghagen i samtale. Karen Frivik fra NRK Verdibørsen og  komponist Glenn Erik Haugland er samtaleledere.

Sisu Percussion Ensemble
Sisu Percussion Ensemble

Sisu Percussion Ensemble fremfører Out of Delusion av Örjan Höberg, Organized sound for sounding objects av Tine Surel Lange og Disrupted Particles av Ragnhild Tronsmo Haugland.

Billettpris: Kr. 200

Scroll Up