Viljens nederlag, Viljens triumf

8. august 2020 kl. 15:00 i Storsalen, Tynset Kulturhus

 

«Den som vil vinne den store masse for seg, må kjenne nøkkelen som åpner døra til massenes hjerte. Det er ikke objektivitet, som er jevngodt med svakhet, men vilje og kraft.»  Adolf Hitler, Mein Kampf, 1925

Autoritære leder har de siste årene fått vind i seilene. Mange har vanskelig for å forstå hvorfor dette skjer når levestandarden aldri har vært bedre. En stadig sterkere følelse av maktesløshet brer seg over verden og stadig flere tar til gatene for å demonstrere. Har dette noe med en svekkelse av viljen og vår frihet til å foreta egne valg? Hva kan skje med samfunnet om vi ikke lenger føler at vi har fri vilje?

Stadig flere mener at smarttelefonen og sosiale medier er i ferd med å tappe unge mennesker for viljestyrke. Algoritmer styrer valgene i sterkere grad enn før. Er viljen og vår viljestyrke blitt svekket av teknologien vi er blitt avhengige av? Kan en svekkelse av folkeviljen gjøre det lettere for sterke ledere å gjøre som de vil uten konsekvenser? Hvordan virker klimakrisen inn på viljen vår, når vi ikke lenger kan gjøre som vi vil?

Fra Viljens Triumf av Leni Riefenstahl
Fra Viljens Triumf av Leni Riefenstahl

Viljens triumf er navnet på Leni Riefenstahls prisbelønnede propagandafilm som viser Hitler og nazistenes gigantomaniske partikongress i Nürnberg i 1934. Viljens triumf er den ekstreme høyresidens seier over rasjonalitet og demokrati, en demonstrasjon av viljestyrke.

Flere har påpekt at parallellen til autoritære ledere som Donald Trump, Viktor Orbán, Recep Edogan og Jair Bolsonaro er slående. Demokratiske prosesser, forskning, historien og allminnelige fakta bøyes og tøyes eller må vike til fordel for den autoritære politiske viljen. Virkeligheten er slik jeg vil den skal være, alt annet er Fake News. Handler falske påstander og løgn om hensynsløs vilje til å manipulere andre?

I denne samtalen er musikken og det performative vevd inn som en del av seansen. Uventede ting kan skje underveis. Det handler om viljekamper. Din vilje versus min vilje. Viljen som verdensmakt.

Bli med og ta del i samtalen! Alle kan delta med spørsmål og innspill underveis.

Thoas Hylland Eriksen, filosof. Foto: Matilde Clemetsen
Thoas Hylland Eriksen, filosof. Foto: Matilde Clemetsen

Sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen, kommentator i VG, Tone Sofie Aglen og filosof Henrik Syse i samtale. Karen Frivik fra NRK Verdibørsen og komponist Glenn Erik Haugland er samtaleledere.

Sisu Percussion Ensemble fremfører Sikote Sukan av Rob Waring, Heidi Tronsmo og Owen Weaver fremfører Som du vil/Som jeg vil av Glenn Erik Haugland og Hege Gabrielsen, performer.

Billettpris: Kr. 200

Scroll Up