Tilbake til alle arrangementer

SKAPEREN ER TAPEREN?

Hvorfor er de som skaper verdiene nederst på rangstigen? 


MEDVIRKENDE:
Åsmund Nordstoga (musiker og bonde)
Grim Jardar Aasgård (Hedmark Bonde- og småbrukarlag)
Irina Eidsvold-Tøien (BI- kreativ industri)
Samtalen ledes av: Glenn Erik Haugland

Musikalske innslag av Sivillstryken og Aasmund Nordstoga

Aasmund Nordstoga er sanger og bonde fra Vinje i Telemark og har med sin karriere gjort seg tanker om den problematiske fordelingen av inntekter i de to sårbare bransjene. Bonde- og småbrukarlagets medlemmer kjemper daglig om konkurransedyktig inntekt og rettferdige forretningsmodeller i sin bransje. 

Grim Jardar Aasgård
er melkebonde og utmarksbruker samt Fylkesleder i Hedmark Bonde- og småbrukarlag. Han er opptatt av et mangfoldig jordbruk forankra i lokal verdiskaping. Mener mange små er mer robuste enn få store og er generelt stor tilhenger av jorda og fotosyntesen.

Irina Eidsvold-Tøien er ørsteamanuensis BI med skapende kunstnere som hovedfokus.
Med bakgrunn som juridisk sjef for opphavsrettsorganisasjonen TONO og en doktorgrad i  opphavsrett med fokus på skapende, utøvende kunstnere er Eidsvold-Tøien kanskje personen som kan kaste lys over verdiskapernes sårbarheter, rettigheter og hvordan vi bør arbeide for å beskytte dem i fremtiden. 

Sivilstryken er en ekstremt lokal strykekvartett som spesialiserer seg på litt av alt og er aktive en gang i blandt og rett som det er. Den består av musikerne:

Ragnhild Tronsmo Haugland - Cello
Kjersti Plassen Reppe - Bratsj
Olav Kjernmoen - Fiolin
Anne Goro Tronsmo Haugland - Fiolin

Sivilstryken spiller et verk av den unge komponisten Sivert F

INNHOLD I PANELSAMTALEN

Bønder og musikere taper mens Rema 1000 og Spotify tjener seg store og feite. De som skaper verdiene er gjerne idealister dedikert til musikken, maten eller idéen om en ny bedrift. Skaperne av produktene det bygges milliardær-industrier rundt står igjen med en forsvinnende lite og liten eller ingen råderett over det de har skapt. I samtalen vil vi sette spesielt fokus på matbransjen og musikkbransjen.


Landbruket besørger kortsiktige behov, samtidig som bønder må tenke langsiktig i produksjon og naturforvaltning. Naturkriser, økte utgifter, nye teknologier som GMO samt nødvendige restriksjoner for å verne naturen påvirker bondens levedyktighet. Hvordan tilpasser landbruket seg alle endringene?


Musikkbransjen står overfor en stor digital strukturendring med strømmetjenester som tar nesten all profitt og kunstig intelligens som infiltrerer flere ledd i produksjonslinjen. Konsertvirksomhet står igjen som en av de få inntektsbringende jobbene til musikkskapere, men hva skjer når publikum ikke har råd til billetter eller vane-mønsteret er permanent endret etter pandemien?

Problemstillingene vi står ovenfor er kjent for mange og kanskje de to bransjene har mer til felles enn en skulle tro? 

LESESTOFF

Aasmund Nordstoga i Nationen
https://www.nationen.no/tag/aasmund-nordstoga

Irina Eidsvold-Tøien
https://www.bi.no/om-bi/ansatte/institutt-for-rettsvitenskap-og-styring/irina-eidsvold-toien/

Neste
Neste
3. mars

BARE LITT TIL